KIROPRAKTIIKKA

Kiropraktikko tutkii ja hoitaa erilaisia selkärangan, raajojen, lantion ja hermoston ongelmia. Pyrkimyksenä on löytää mahdollisten oireiden taustalla oleva ongelma tai häiriötekijä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun henkilö saapuu vastaanotolle ja kertoo oireistaan, kiropraktikko kysyy “Miksi oire on täällä? Mikä sen tarkoitus on?” Monen kehossa ilmenevän oireen takana on jokin hermostollinen häiriötekijä -> aivojen ja kehon välisen kommunikaation ongelma.

Keho on älyttömän viisas, eikä se tee mitään turhanpäiten. Se on itsesäätelevä kokonaisuus, jolla on kyky parantaa ja korjata itseään uudistamalla solujaan, hapettaa verta ja kierrättää sitä ympäri kehoa, ravita jokaikinen solu, lisääntyä, eliminoida taudinaiheuttajia ja toksiineja, liikkua, luoda teknologiaa ja taidetta ym. Aivot ja muu hermosto koordinoivat kaikkea mitä kehossa tapahtuu. Keskushermosto (aivot ja selkäydin) ovat elintärkeitä rakenteita, jotka on suojattu luisella kallolla sekä selkärangan 24 liikkuvalla nikamalla. Mm. erilaiset nikamien, lantion ja kallon alueen ongelmat voivat vaikuttaa hermoston ja siten koko kehon toimintaan.

Tyypillisiä syitä hakeutua kiropraktikon vastaanotolle:

  • erilaiset tuki-ja liikuntaelimistön kivut, liikerajoitukset

  • iskias, hermopinteet

  • välilevyongelmat

  • jäykkyys, jumit, krampit

  • huono ryhti

  • lihasheikkous

  • päänsärky, migreeni

  • leukaongelmat

  • kuntoutuksen tukemiseen

  • autonomisen hermoston epätasapaino

  • unettomuus

  • kuukautiskivut

  • ruoansulatusongelmat, närästys

  • raskausajan selkäkivut, lantiokivut, pahoinvointi

  • vauvoilla imemisongelmat, koliikki, torticollis, kallon ongelmat

  • huimaus, tasapaino-/koordinaatio-ongelmat

  • hyvinvointi, ennaltaehkäisy

  • suorituskyvyn parantaminen/optimointi (urheilijat)

Kenelle:

  • Kiropraktiikka sopii loistavasti vauvoille ja kaikenikäisille lapsille. Kiropraktiikka tukee lapsen hermostollista kehitystä ja ennaltaehkäisee erilaisten hermosto- ja rankaperäisten ongelmien syntymistä myöhemmällä iällä. Perusta kehon koordinaatiolle, tasapainolle ja vahvalle fyysiselle keholle (sekä tietysti vinoudet) muodostuvat jo lapsuudessa. Vauvoilla ja lapsilla voi yhtälailla ilmetä kipuja kehossa, jotka voivat johtaa vinouksiin. Esimerkiksi synnytys saattaa olla kova kokemus vauvan keholle ja lapsuudessa kolhuja tulee muutenkin, kun lapsi opettelee käyttämään kehoaan.

    Hoitotekniikat lapsille ovat äärimmäisen pehmeitä ja lempeitä. Nuoren ihmisen hermosto on hyvin mukautuva ja lapset vastaavat hoitoon yleensä todella nopeasti.

  • Kiropraktiikka sopii kaikille aikuisille. Useinmiten hoitoon hakeudutaan vasta joko akuutin tai jo pitkittyneen oireiston helpottamiseksi. Monet hakevat apua erilaisiin tuki- ja liikuntaelimistön kipuihin, puutumisiin, välilevyongelmiin, päänsärkyyn ja migreeniin, huimaukseen, huonoon ryhtiin, kehon jäykkyyteen, hermoston ylivireystiloihin, leukaongelmiin sekä unettomuuteen. Taustalla voi olla akuutti trauma ja/tai vuosia tai vuosikymmeniä jatkunut hermoston epätasapaino/hermostollinen häiriötekijä, Mitä pidempään keho on joutunut kompensoimaan vanhoja ongelmia, sitä pidempään sen paranemiseen yleensä menee, riippuen henkilön yleisestä terveydentilasta.

  • Kiropraktiikka voi auttaa ikääntyneitä monellakin tapaa. Kiropraktiikka pyrkii lisäämään rangan ja raajojen liikkuvuutta, joka yleensä jo itsessään tuo parempaa elämänlaatua ihmisille. Kiropraktiikan neurologiset vaikutukset kuitenkin auttavat myös parantamaan ja ylläpitämään kehon koordinaatiota ja tasapainoa, täten ennaltaehkäisemään kaatumisia. Lihasvoiman ja liikkuvuuden ylläpito ovat avainasemassa ikääntyvän kehon terveyden kannalta. Ikääntyä voi monella tavalla.

  • Urheilijoille kiropraktiikalla on tarjota paljon! Ensinnäkin maailmalla monella isolla urheilutiimillä on omat kiropraktikkonsa. Urheilijan hermoston tulee toimia moitteettomasti, jotta keho voi ottaa paljon treeniä vastaan ja palautua hyvin. Hermoston toimiessa oikein lihakset aktivoituvat tehokkaammin (parempi ja nopeampi voimantuotto), liikkeet ovat paremmin koordinoituja ja tasapaino on parempi. Kaikki nämä parantavat suorituskykyä, ennaltaehkäisevät loukkaantumisia ja auttavat urheilijaa pysymään terveempänä. Kiropraktinen hoito myös tukee vammojen paranemista ja ennenkaikkea ennaltaehkäisee niiden uusiutumista. Voitto voi olla kiinni sekunneista tai niiden sadasosista. Silloin kehon pitää toimia 110 % Lihastestaus on armottoman rehellinen tapa testata toimiiko keho todella niinkuin pitää vai joutuuko se kompensoimaan, jolloin suorituskyky kärsii.

  • Raskausaika tuo suuret hormonaaliset muutokset naisen kehoon, jotka tekevät mm. kudoksista elastisempia. Tämä jo itsessään riittää usein tuomaan esiin erilaisia kehon epästabiliteettejä ja varsin usein lantion/lanneselän alueen ongelmia. Kun kokonaiskuvaan lisätään myös kasvava vauva ja painopisteen muuttuminen, oireita voi hyvinkin ilmaantua. Kiropraktiikasta voi olla paljon apua raskausaikana. Etenkin pallean, lantion ja ympäröivien pehmytkudosten tasapainottaminen auttaa pitämään lantion tasapainossa, mikä taas voi antaa myös vauvalle paremmin tilaa kääntymiseen, kun on sen aika. Äidin tasapainoisempi hermosto on tottakai eduksi myös kehittyvälle vauvalle. Hoitotekniikat ovat lempeitä ja hoito-asennot vaihtelevat vatsan kasvamisen ja äidin voinnin mukaan. UK:ssa ja USA:ssa kiropraktiikkaa käytetään paljon ja suositellaan raskaanaoleville.

Mitä kiropraktikon vastaanotolla tapahtuu?

Ensimmäisellä käyntikerralla käydään läpi henkilön aiempi sairaushistoria, oireet ja yleinen terveydentila. Kehossa kaikki liittyy kaikkeen. Ryhdin tutkimisen jälkeen tehdään tarvittavat neurologiset testit sekä kiropraktinen tutkimus. Löydösten perusteella käsitellään alue(et), mikäli sille ei löydy vasta-aihetta. Kiropraktisia tekniikoita on lukuisia, joten kiropraktiikka voi näyttää hyvin erilaiselta henkilöstä riippuen. Tavoite on kuitenkin aina sama: hermoston toiminnan tasapainottaminen. 

Suositeltavaa on tuoda olemassaolevat niskan, selkärangan ja/tai lantion röntgenkuvat mukanaan, sillä ne auttavat näkemään mahdolliset muutokset, anatomiset poikkeavuudet sekä tietysti mahdollistavat tarkemman hoidon.

Toisella käynnillä käydään läpi ensimmäisen kerran löydöksiä ja henkilön tavoitteita oman tilanteensa suhteen. Kiropraktikko antaa suosituksen hoidosta ja hinta-arvion.

Kiropraktiikassa avainsana on hermoston tasapaino ja siitä syystä ei ikinä käsitellä koko kehoa yhdellä kertaa. Suurin osa käyntiajasta menee tutkimiseen, että mitä hoidetaan. Muutos yhdenkin nikaman liikkuvuudessa vaikuttaa koko kehoon. Itse käsittely ei kestä montaa minuuttia, joten kiropraktikolla käynti on helppo mahduttaa hektiseenkin aikatauluun.

Kiropraktikon koulutus

Suomessa kiropraktikko on Valviran nimikesuojaama ja valvoma terveydenhuollon ammattilainen. Kiropraktikkoja Suomesta löytyy vain noin 100 ja ehkäpä siksi ammattikunta ei ole monelle kovin tuttu. Suomessa ei järjestetä kiropraktiikan koulutusta, joten kaikki kiropraktikomme ovat saaneet koulutuksensa ulkomailla. Kattava koulutus kestää 4-6 vuotta ja siihen kuuluu 1-2 vuoden ohjattu klinikkaharjoittelu.

Kiropraktiikka sai alkunsa vuonna 1895 Yhdysvalloissa, ja historiansa aikana on muodostunut jo yli toista sataa erilaista kiropraktista tekniikkaa rangan ja hermoston käsittelyyn. Alkuun koulutusta järjestettiin vain Yhdysvalloissa, mutta nykyään meiltä Euroopasta löytyy useita ECCE:n (European Council on Chiropractic Education) hyväksymiä kouluja mm. Espanjasta, Ranskasta, Englannista sekä Tanskasta. Valvira hyväksyy vain akkreditoiduista kouluista valmistuneet kiropraktikot.

Olen Tuuli, syntyjäni Heinolasta. Kolariin muutin loppuvuodesta 2022. Edellisen urani tein pitkälti erilaisissa hevosalan töissä Ruotsissa, USA:ssa, Islannissa ja Suomessa. Aktiivista elämää eläessä sattuu ja tapahtuu. Oma kehoni alkoi jossain kohtaa oireilemaan eli sanomaan minulle, että ei enää toimi kunnolla näin. Jotain oli tehtävä asialle ja lopulta (monen mutkan kautta) päädyin kiropraktikon vastaanotolle. Ja sillä tiellä ollaan.

Vuonna 2022 valmistuin kiropraktiikan maisteriksi Barcelona College of Chiropractic-koulusta viiden vuoden opintojen jälkeen. Matkani kiropraktikkona on kuitenkin vasta alkanut, opinnot jatkuvat niin ihmis- kuin eläinkiropraktiikankin osalta. Suurena mielenkiinnon kohteena tällä hetkellä kiropraktisista tekniikoista Gonstead, sekä lisänä toiminnallinen neurologia ja soveltava kinesiologia. Oppiminen ei lopu koskaan!

Kiropraktikko Tuuli Peltonen